Event 01

Maj

30

Izbor za najfiniju Arabika kafu

         Kafa je napitak sa jakim ukusom I mirisom koji se priprema u vodi ili mleku, tako što se propržene semenke biljke kafe skuvaju. Obično je služimo toplu. Nakon konzumiranja, nakon nekog vremena dolazi do nervne stimulacije, otklanja nesanicu, pojačava budnost, i javlja se senzacija toplote pri prvom gutljaju.

 

         Priča se o nekoliko pretpostavki kako je kafa krenula da se koristi, i kao i sve priče ima elemente legende. Najviše rasprostranjena je ona priča koja kaže da je etiopski pastir Kaldi, primetio da njegove koze jedu neki čudni žbun koji on ranije nije video, i da se kasnije čudno ponašaju. Životinje su postale živahne, pa je Kaldi odlučio da i on treba da proba plodove. Video je da mu bobice vraćaju snagu, pa je kasnije svoje saznanje podelio sa sveštenicima u obližnjem manastiru. Sveštnici su probali sami plodove, najpre bi ih umočili u vodu, kasnije ih jeli, a vodu u kojoj su bile bobice, pili, održavala ih je budnim tokom dugih molitvi.


         Zanimljivo je kako je kafa krenula na pohod po Evropi. 1555 godine dvojica Sirijaca su donela kafu u Carigrad. Vremenom je našla svoj put u kafane, i postala je okosnica socijalne kulture. 1582 godine Frančesko Morozini, mletački trgovac i veleposednik, kaže da se poslovi sklapaju uz šoljicu kafe u Istambuloskim kafanama. Evropska potražnja je postala velika, da je bilo nužno proširiti uzgoj same biljke. Kafa je uglavnom bila popularna među aristokratijom, jer je zbog malih količina cena bila visoka. Jedan od obožavalaca kafe je bio i sam Luj XIV.
Poslednji kontinent koji je osvojila kafa, je bila Afrika, sa kojeg je originalna biljka i krenula na put po svetu. U 19. veku plantaže kafe su zasaćenje u Africi, pa u Indokini, tako je kafa krenula da se uzgaja po celom svetu.

 

          Mi donosimo senzaciju za vaše stolove, to je kafa Lavazza Tierra-u koja daje 100% održivi, izbalansirani, kremasti espreso, sa čokoladnim, voćnim i cvetnim notama. Projekat Tierra je započet 2002 godine sa ciljem poboljšanja životnih uslova društvneog razvoja i ekonomskog rasta, zajednica uzgajivača kafa. Projakat je razvijen u saradnji sa organizacijom Rainforest Alliance i predstavlja rezultat velike posvećenosti, održivosti i organskom uzgajanju kafa.

 

          U osnovi projekta su tri suštinska principa: najbolji kvalitet, podrška i briga o malim zajednicama (preduzećima) i poštovanje planete zemlje. Lavazza Tiera je izbor najfinijih Arabica kafa iz celog sveta sa sertifrikatom Rainforest Alliance. Tierra dolazi isključivo od strane Rainforest Alliance, neprofitne organizacije koja promoviše i održava očuvanje raznolikosti biljnog i životinskog sveta. Savršena pomešanost, a opet skladnsot je u šoljici pravog ukusa Tierra kafe. Ovaj kremasti espresso možete naći samo u Urban cafe-u. Otkrijte svoje ukuse kod nas. Obećavamo da ćemo postati vaš omiljeni način da započnete svako jutro.